Ravintola Retro Iso Omena

Ravintola Retro
Kahvila


Olin työharjoittelussa Ravintola Retrossa, joka kuuluu Rami's Coffee Oy yrityksen piiriin. Ravintolassa on myös kahvila puoli, jossa suoritin kahvilaharjoittelun sekä näytön. Olin harjoittelussa yhteensä kolme viikkoa 27.2-17.3.2017.

Kahvilan lisäksi ravintolassa on lounas ja a'la carte ruokailut, aamupuuro ja sunnuntaibrunssi.
   
Kahvilan tuotteita 

Gluteiinittomat tuotteet pitää muistaa merkitä ja niille on hyvä käyttää omia ottimia.





Voisilmäpulla on suosittu.

Hinnoittelu on yksi aamun työtehtävistä.


Kokit tekevät herkulliset leivät.



Tuotteiden koristelu on myös kokkien työtä.

Barista-taidot




Erikoiskahvien pohja jauhetaan espressopavuista. Kahvi annostellaan gruppoon eli kahvikoneen kahvaan. Grupon pitää olla lämmin ja kuiva. Jauhettu kahvi pitää tasoittaa ja painella eli tampata tarpeeksi tiiviiksi ennen kuin sitä voidaan käyttää. Ylimääräiset kahvit reunoilta pyyhitään pois.



            Papumyllystä annostellaan jauhe gruppoon. Kahvi tasoitetaan tampperilla.


Kahvista tulee laadukkaampaa, kun kahva on kuiva. Käytetty kahvi kopautetaan pois ja kahva harjataan puhtaaksi siveltimellä.

Pienempään kuppiin käytetään yksipäistä kahvaa. Siihen annostellaan kahvia 7-10g. Tässä papumyllyssä tämä tarkoitti yhtä kahvan vetäisyä. Yksinkertaista espressopohjaa käytetään mm. Cappuccinossa. Myös kupin pitää olla lämmin ennen kuin kahvi valutetaan siihen.


Kaksipäistä kahvaa käytetään mm. Caffé Latten teossa. Siihen annostellaan kaksi vetoa kahvia eli noin 12-18g. Tätä gruppoa voi hyödyntää myös jos haluaa valmistaa kaksi Cappuccinoa kerralla.

 Kahvimaito lämmitetään höyryttämällä 65 asteiseksi. Maidosta pitää poistaa kuplat heiluttamalla ja kopauttelemalla kannua pöytää vasten. Cappuccinossa maitovaahtoa kuuluu olla suhteessa enemmän kuin Caffe Lattessa.

Maitovaahto ennen ja jälkeen kopauttelun.

Erikoiskahveja on monenlaisia. Caffé Moccan pohjana on Latte, johon on lisätty suklaakastiketta ja päälle kermavaahtoa.

Kahvipapuja on erilaisia eri tarkoituksiin. Ylempänä on suodatinkahvin papu ja jauhe, alhaalla espressopapu ja jauhe. Yleisin kahvilaji on arabica, jota käytetään usein mm. suodatinkahveissa. Espressopavussa on osittain myös robustaa, joka on voimakkaampi laji. Tässä espressopavussa suhde on 30/70 (30% robustaa, 70% arabicaa), joka on merkattuna kahvipussiin.

Myös suodatinkahvi jauhetaan pavuista paikanpäällä.
 

Makusiirappeja käytetään maustamaan erikoiskahveja, mm. jääkahveja. Chai Latte tehdään usein ilman espressoa pelkästään Chai-makusiirapin pohjaan ja pinnalle ripotellaan kanelia ja kardemummaa.

Teelajeja on monenlaisia. Haudutettuna teetä saa mm. seuraavanlaisina: maustettu vihreä tee, appelsiini-rooibostee, inkivääritee, musta tee.

Aamupuuro
Klo 9-10

Aamiaisella saa itse koota aamupalansa ja maksu määräytyy kappalemäärän mukaan.

Puuron päälle voi valita vaikka mitä. Hillo on ollut yksi suosikeista.

Tarjoilijan on tärkeä huolehtia tuotteiden riittävyydestä ja monipuolisuudesta.

Lounassalaatti
Klo 11-16

Lounassalaattiin saa valita perusaineiden lisäksi neljä tuotetta, jotka vaihtelevat päivien mukaan. Kana on yksi suosituimmista.

Salaatin päälle loraus kastiketta tuo raikkautta. Pestokastike on yleinen herkku.



Lounas
Klo 11-14.30


Ravintolan puolelta saa lounasta, johon kuuluu myös salaattipöytä, kahvi ja leipä.

Tonnikalaa ja bataattia.


Salaattipöytä.






Vaalea leipä tehdään itse ravintolan keittiössä.


Makuvesiä tehdään joka aamu. Se on myös tarjoilijan työtehtävä.

Sunnuntaibrunssi 




 Sunnuntaibrunssilla on sekä kylmiä että lämpimiä ruokia. Nam!


Opin paljon kahvilan toiminnasta ja alkujähmeyden jälkeen kykenin työskentelemään itsenäisesti kahvilan puolella. Asiakkaat olivat mukavia ja päivät vaihtelevia. Halusin Ravintola Retroon kahvilaharjoitteluun, jotta pääsisin näkemään samalla myös ravintolapuolen toimintaa. Monipuolinen työnkuva ja mukavat työkaverit toivat piristystä harjoitteluun.


Kiitän Ravintola Retron henkilökuntaa opeista ja yhteisestä ajasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti